Färja från Mariehamn till Helsingfors

Mariehamn Helsingfors-rutten går mellan Åland och Finland och trafikeras för nuvarande av 2 rederier. Tallink Silja trafikerar den här sträckan upp till 7 gånger per vecka med en restid på runt 10 timmar 35 minuter när Viking Line servicen kör upp till 2 gånger per vecka med en resetid från 10 tim 25 min.

Det finns totalt 9 linjer att välja på vecka om du vill åka Mariehamn Helsingfors-rutten mellan Åland och Finland. Jämför nu och hitta resan som passar dig bäst.

Rederier som åker mellan Mariehamn och Helsingfors

  • Tallink Silja
    • 7 avgångar per vecka 10 tim 35 min
    • Få pris
  • Viking Line
    • 2 avgångar per vecka 10 tim 25 min
    • Få pris

Genomsnittligt pris för Mariehamn Helsingfors

Priserna som visas är vad våra kunder i snitt betalat för en enkelresa. Den vanligaste bokningen på Mariehamn Helsingfors-rutten är för en bil och 2 passagerare.

Guide till Mariehamn

Mariehamn är huvudstad på Åland som är ett självständigt territorium enligt finsk suveränitet. Liksom överallt på Åland är Mariehamn svensktalande och cirka 88% av invånarna talar det som modersmål. De flesta av stadens butiker och många restauranger och kaféer finns Torggatans gågata i centrala Mariehamn. De fyrkantiga husen är säte för makten, Självstyrelsegården, som omfattar Ålands parlament och provinsregeringen, stadshuset och regeringsbyggnaden. På sluttningen upp till stadshuset finns en staty av tsarinna Maria Aleksandrovna, som gav sitt namn till den nygrundade staden 1861. Mariehamn har flera byggnader ritade av den finske arkitekten Lars Sonck, som flyttade till Åland som barn. Hans byggnader är kyrkan Mariehamn (1927), huvudbyggnaden av Ålands sjöfartsskola (1927) och stadshuset (1939). Hilda Hongell konstruerade också flera byggnader, även om endast ett fåtal finns kvar.

Mariehamn ligger på en halvö och har två huvudsakliga hamnar, en på östra stranden och en på den västra stranden. Båda hamnarna förblir isfria nästan hela året och har inte tidvatten. Västra Hamnen är en internationell hamn som har dagliga avgångar till Sverige, Estland och finska fastlandet. Östra hamnen har en av de största småbåtshamnarna i Skandinavien.

Guide till Helsingfors

Finlands huvudstad Helsingfors ligger vid Finska viken i södra delen av landet. Det är en kompakt stad som lätt kan utforskas till fots.

I "Nordens vita stad" kan man ströva runt och beundra den spännande arkitekturen i form av t ex byggnader av den berömde finländske arkitekten Alvar Aalto, stadens många parker och den vackra kusten där skärgården breder ut sig. Här finns många spännande muséer att besöka, t ex nationalmuseum som innehåller samlingar från förhistorisk tid fram nutid. Själva museibyggnaden är byggd i nationalromantisk stil och öppnades för allmänheten 1916. Gillar man historia kan man även besöka Helsingfors stadsmuseum, ett lokalhistoriskt museum där man lär sig om stadens 500-åriga historia, eller det naturhistoriska centralmuséet med sina spännande botaniska trädgårdar.

Färjor avgår dagligen till Helsingfors från Estland, Sverige och Tyskland. Samtliga rederier har även bildäck. Helsingfors kan också nås med färja från Ryssland och Polen.