Färja från Mariehamn till Åbo

Mariehamn Åbo-rutten går mellan Åland och Finland och trafikeras för nuvarande av 2 rederier. Tallink Silja trafikerar den här sträckan upp till 7 gånger per vecka med en restid på runt 5 timmar 30 minuter när Viking Line servicen kör upp till 7 gånger per vecka med en resetid från 5 tim 25 min.

Det finns totalt 14 linjer att välja på vecka om du vill åka Mariehamn Åbo-rutten mellan Åland och Finland. Jämför nu och hitta resan som passar dig bäst.

Rederier som åker mellan Mariehamn och Åbo

  • Tallink Silja
    • 7 avgångar per vecka 5 tim 30 min
    • Få pris
  • Viking Line
    • 7 avgångar per vecka 5 tim 25 min
    • Få pris

Genomsnittligt pris för Mariehamn Åbo

Priserna som visas är vad våra kunder i snitt betalat för en enkelresa. Den vanligaste bokningen på Mariehamn Åbo-rutten är för en bil och 2 passagerare.

Guide till Mariehamn

Mariehamn är huvudstad på Åland som är ett självständigt territorium enligt finsk suveränitet. Liksom överallt på Åland är Mariehamn svensktalande och cirka 88% av invånarna talar det som modersmål. De flesta av stadens butiker och många restauranger och kaféer finns Torggatans gågata i centrala Mariehamn. De fyrkantiga husen är säte för makten, Självstyrelsegården, som omfattar Ålands parlament och provinsregeringen, stadshuset och regeringsbyggnaden. På sluttningen upp till stadshuset finns en staty av tsarinna Maria Aleksandrovna, som gav sitt namn till den nygrundade staden 1861. Mariehamn har flera byggnader ritade av den finske arkitekten Lars Sonck, som flyttade till Åland som barn. Hans byggnader är kyrkan Mariehamn (1927), huvudbyggnaden av Ålands sjöfartsskola (1927) och stadshuset (1939). Hilda Hongell konstruerade också flera byggnader, även om endast ett fåtal finns kvar.

Mariehamn ligger på en halvö och har två huvudsakliga hamnar, en på östra stranden och en på den västra stranden. Båda hamnarna förblir isfria nästan hela året och har inte tidvatten. Västra Hamnen är en internationell hamn som har dagliga avgångar till Sverige, Estland och finska fastlandet. Östra hamnen har en av de största småbåtshamnarna i Skandinavien.

Guide till Åbo

Finlands femte största stad Åbo är landets äldsta och var länge maktens centrum i Finland. Staden grundades på 1200-talet, och trots att få medeltida sevärdheter finns kvar har staden hållit sin spännande historia vid liv bland annat tack vare flertalet arkeologiska utställningar. Sommarmånaderna är en bra tid att besöka staden, då folk kopplar av vid ån Aura, flockas till de många båtarna som ligger förtöjda i hamnen eller strövar längs kajen. Salutorget som ligger mitt i staden är en populär handels- och mötesplats som även lockar till sig många turister. Få sevärdheter i staden är mer imponerande eller iögonfallande än Åbo slott, som ståtar med inte mindre än två fängelsehålor och dateras till slutet av 1200-talet. Man får heller inte missa Åbo domkyrka som även den uppfördes i slutet av 1200-talet och som räknas som en av Finlands viktigaste kyrkor.