Mariehamn till Åbo färja

Mariehamn Åbo rutten ansluter Åland med Finland och körs för tillfället av 2 rederier. Tallink Silja service kör upp till 7 gånger per vecka med en resetid på runt 5 timmar 30 minuter när Viking Line servicen kör upp till 7 gånger per vecka med en resetid från 5 tim 25 min.

Så det är kombinerat 14 överfarter som erbjuds vecka på Mariehamn Åbo rutten mellan Åland och Finland. Jämnför nu och få fram den bästa resan för dig.

Mariehamn till Åbo färjealternativ

För mer information besök vår Färjor från Åland till Finland sida.

Mariehamn - Åbo färjerederier

  • Tallink Silja
    • 7 Avgångar per vecka 5 tim 30 min
    • Få pris
  • Viking Line
    • 7 Avgångar per vecka 5 tim 25 min
    • Få pris

Genomsnittligt pris för Mariehamn Åbo

Priserna som visas är de genomsnittliga priserna för enkel resa som våra kunder har betalat. Den vanligaste bokningen på rutten Mariehamn Åbo är en bil och 2 passagerare.

Mariehamn guide

Mariehamn är huvudstad på Åland som är ett självständigt territorium enligt finsk suveränitet. Liksom överallt på Åland är Mariehamn svensktalande och cirka 88% av invånarna talar det som modersmål. De flesta av stadens butiker och många restauranger och kaféer finns Torggatans gågata i centrala Mariehamn. De fyrkantiga husen är säte för makten, Självstyrelsegården, som omfattar Ålands parlament och provinsregeringen, stadshuset och regeringsbyggnaden. På sluttningen upp till stadshuset finns en staty av tsarinna Maria Aleksandrovna, som gav sitt namn till den nygrundade staden 1861. Mariehamn har flera byggnader ritade av den finske arkitekten Lars Sonck, som flyttade till Åland som barn. Hans byggnader är kyrkan Mariehamn (1927), huvudbyggnaden av Ålands sjöfartsskola (1927) och stadshuset (1939). Hilda Hongell konstruerade också flera byggnader, även om endast ett fåtal finns kvar.

Mariehamn ligger på en halvö och har två huvudsakliga hamnar, en på östra stranden och en på den västra stranden. Båda hamnarna förblir isfria nästan hela året och har inte tidvatten. Västra Hamnen är en internationell hamn som har dagliga avgångar till Sverige, Estland och finska fastlandet. Östra hamnen har en av de största småbåtshamnarna i Skandinavien.

Åbo guide

Den finska staden Åbo är den äldsta staden i Finland och var faktiskt en gång den finska huvudstaden, även om det nu är landets femte största stad. Även om mycket få medeltida sevärdheter finns kvar i Åbo har staden lyckats behålla en stark historisk karaktär och olika arkeologiska utställningar återfinns inom dess museer. Åbos sommarmånader är särskilt livliga och är en bra tid att besöka staden, när folkmassorna tenderar att naturligt samlas runt stranden av Aura å, då de många båtarna ligger förtöjda i hjärtat av staden, och den livliga hamnen. Det centrala torget Salutorget är också ett nav för verksamhet i Åbo och spelar en viktig roll i den lokala turismen och umgänget. Få sevärdheter i staden är mer imponerande och iögonfallande än Åbo slott själv, som ståtar med inte mindre än två fängelsehålor och är från senare delen av 1300-talet. Lika känd är Åbo domkyrka, som rankas bland Finlands mest betydelsefulla kyrkor och innehåller många intressanta kapell.