Eurotunnel

Eurotunnel Le Shuttle är bil- och tågtjänsten som förbinder Folkestone i England med Calais i Frankrike via kanaltunneln, den snabbaste metoden för att korsa den engelska kanalen med er bil. Eurotunnel kör mellan Storbritannien och Frankrike på bara 35 minuter och har upp till 3 avgångar i timmen under rusningstrafik.

Det är inte bara det snabbaste alternativet, det är också den mest problemfria vägen att resa utan bränsletillskott eller bagagebegränsningar och erbjuder flexibla tidtabeller. Dessutom har du möjlighet att göra Eurotunnelbokningar upp till 11 månader i förväg, vilket ger gott om tid för eventuella förändringar i sista minuten till din resa.

Det är värt att notera Eurotunnels incheckningstider är vanligtvis minst 45 minuter före avresan. Detta ger dig tid för säkerhetskontroller och att använda terminalanläggningarna med restauranger, bankomater, växlingskontor, toaletter och en 24-timmars informationsdisk, medan dina husdjur kan rastas i det angivna området.

Den brittiska Eurotunnelterminalen är baserad nära Folkestone i Kent med en dedikerad motorvägsavfart på M20 vid avfart 11A, så det är mycket lätt att nå från nästan var som helst i England. Den franska terminalen ligger strax utanför Calais, efter avfart 42 på motorväg A16. Eurotunnelresor från London till Paris tar vanligtvis cirka sex timmar med bil.

Planer om en tunnel som förbinder de två nationerna har funnits sedan 1802, följt av en rad misslyckade förslag fram till 1980-talet när privata företag blev inbjudna att lägga fram sina planer. Ett av de avslagna förslagen innehöll en 4,5 kilometer hängbro. Företaget Eurotunnel Le Shuttle bildades 1986 och började bygga 1988.

Hur byggdes Eurotunneln? Man använde sig av 11 tunnelborrmaskiner som grävde 250 meter om dagen och varje maskin väger enorma 1100 ton. Faktum är att den totala mängden avfall från tunneln ökade storleken på Storbritannien med 90 hektar och kunde fylla Wembley Stadium 13 gånger om. Tunnelsystemet består av skytteltåg som transporterar bilar och bussar.

Kanaltunneln är en av de största byggnadsprestationerna som någonsin genomförts i Storbritannien. Tunneln sträcker sig 50,5 kilometer med ett genomsnittligt djup på 50 meter. Det tog över 13 000 arbetstagare från både Frankrike och England fem år för att slutföra projektet till en kostnad på ungefär £ 9,5 miljarder. Tunneln slutfördes slutligen 1994 och öppnades av drottning Elizabeth II och president Francois Mitterrand den 6 maj.

Lӓs mer Läs mindre

Ombord Eurotunnel

Alla rutter med Eurotunnel

Omdömen om Eurotunnel

 • "Resa till Crufts"

  Enkel och bekväm resväg mellan England och Frankrike. Snabbt sätt att resa och bekvämt med restaurang och faciliteter i Folkstone för fika och paus innan fortsatt resa

  Ren%c3%a9e' reste med Eurotunnel på Le Shuttle

  Lӓs mer Läs mindre
 • "Comfortable and fast"

  Good value for money- specially on weekdays

  Anonym' reste med Eurotunnel på Le Shuttle

  Lӓs mer Läs mindre
 • "Med husbil på tåget"

  En resa som vi verkligen kan rek för Dig med husbil. Enkel incheckning - allt scannades in (regnr på bilen) och vi tryckte bara ok på skärmen så var det klar! Snygg och rent med bra shopping inne på området. Enkelt att fatta när man skulle kör fram till tågen och trevlig personal.

  Micael' reste med Eurotunnel på Le Shuttle

  Lӓs mer Läs mindre
 • "Smidigt sätt att ta sig över (under) kanalen med Eurotunnel"

  Serviceminded personal vid incheckningen, som försökte boka in oss så snart som möjligt. Vi sparade en halvtimme, eftersom vi skulle till Hamburg (75 mil)med ett stort släp, var det värt mycket. - Ett tips: förboka biljett via nätet; tidigare en gång hade vi inte förbokat och det blev mycket, mycket dyrare.

  Lars-göran Sjöberg' reste med Eurotunnel på Le Shuttle

  Lӓs mer Läs mindre

Alternativa rutter med andra färjeoperatörer