Färja från Åbo till Långnäs

Åbo Långnäs-rutten går mellan Finland och Åland och trafikeras för nuvarande av 2 rederier. Tallink Silja trafikerar den här sträckan upp till 7 gånger per vecka med en restid på runt 4 timmar 25 minuter när Viking Line servicen kör upp till 7 gånger per vecka med en resetid från 4 tim 10 min.

Det finns totalt 14 linjer att välja på vecka om du vill åka Åbo Långnäs-rutten mellan Finland och Åland. Jämför nu och hitta resan som passar dig bäst.

Rederier som åker mellan Åbo och Långnäs

  • Tallink Silja
    • 7 avgångar per vecka 4 tim 25 min
    • Få pris
  • Viking Line
    • 7 avgångar per vecka 4 tim 10 min
    • Få pris

Genomsnittligt pris för Åbo Långnäs

Priserna som visas är vad våra kunder i snitt betalat för en enkelresa. Den vanligaste bokningen på Åbo Långnäs-rutten är för en bil och 2 passagerare.

Guide till Åbo

Åbo ligger på Finlands sydvästkust, vid floden Auras mynning. Staden byggdes på 1200-talet, vilket gör det till en av Finlands äldsta städer. Åbo var Finlands huvudstad mellan 1809 och 1812, men det hade även varit den viktigaste staden under den svenska tiden (1157–1809) och fortsatte vara Finlands största stad fram till slutet av 1840-talet. Idag är Åbo Finlands tredje största stad och ett viktigt handelscentrum.

Finlands första universitet grundades i Åbo på 1600-talet, men flyttades sedermera till Helsingfors. Idag rymmer staden inte mindre än tre universitet. 1996 blev Åbo utsett till Finlands officiella julstad och det sker många julinspirerade evenemang runt juletid - jultomten bor ju trots allt i Finland, så det kanske inte är att undra på. Om ån Aura, som delar staden mitt itu, frusit till kan man dessutom åka skridskor här vintetid.

Tack vare sitt strategiska läge är Åbo en viktig hamnstad. Härifrån åker tre miljoner passagerare varje år till Stockholm och Mariehamn.

Guide till Långnäs

Långnäs ligger på den östra sidan av kommunen Lumparland på Åland. Silja Line byggde en färjeterminal här i början på 1960-talet som alternativ till Mariehamn för att ta emot de stora kryssningsfartyg som trafikerar linjen mellan Stockholm och Åbo, men terminalen stängdes 1975 och rivdes till sist 1993. En ny terminal byggdes 1999 i samband med de ändrade taxfree-lagar som kom att gälla inom EU (men inte för Åland). Här finns träkyrkan S:t Andreas, Ålands äldsta träkyrka, som dateras till 1700-talet och är tillägnad Jesus lärjunge aposteln Andreas.

Från hamnen avgår färjetrafik till Stockholm och Åbo. För bilar som färdas till Stockholm öppnar incheckningen 30 minuter före avgång och 1 timme före avgång gäller för färjor till Åbo.